Тенденції соціальних медіа у 2009 році (10)

• кількість постів на сторінці:
    Перейти до сторінки « < 1 > »
Катя Холодило
PR-manager, SEVEN Communications

Багато закордонних експертів висловлюють свої думки щодо того, якє ж майбутнє мають соціальні медіа, яким буде їх розвиток, та чому матркетологам слід включати їх до маркетингової стратегії нового року (більш детально про це – у пості на нашому блозі - http://hoshvapr.com.ua/blog/401-social_media_trends_2009). (...) На жаль, ситуація і тенденції, які ми бачимо на заході, зовсім не такі у нас на даний момент. Але це не означає, що соціальні мережі, блоги, та соціальні сервіси у нас не розвиваються. Просто все відбувається інакше, повільніше і з відставанням приблизно в десяток років.

В Україні є багато спеціалістів, які працюють у цій сфері, і було би дуже класно, почути їх експертну думку із цього приводу.

Отже, пропозиція така: висловити своє бачення розвитку соціальних медіа в Україні. На що слід звертати увагу в 2009 році?

2009-01-23 14:41
Катя редагувала повідомлення 2009-01-23 14:43

Денис Суділковський
Арт-директор, Wizardry

Зі свого боку я щось доволі песимістично ставлюся до трендів'09. Звісно, хотілося б революції, щоб усі "от мала до велика" нарешті прокинулись і зрозуміли, що інтернет то є кльова і доволі ефективна штука, та й ще дорога, але як показує практика минулих років - доведеться з кожним окремо проводити виховну бесіду, і тоді є шанси на поліпшення ситуації.

Звісно очікую приріст таких "просвітленних", але повальної моди (як у буржунєтє) нам не світить. Та й взагалі якось трішки смішно слухати про веб 2.0, коли клієнт частіш за все тільки до першої версії доріс. :)

P.S. Ледь розібрався з цим профео і дискусіями - інтерфейс привабливий не те слово...

2009-01-23 23:06
Денис редагував повідомлення 2009-01-23 23:09

Пока какая-либо светлая голова не создаст, что-либо этакое, без оглядки на Рунет и Буржунет, все "светлые" головы будут "тусоваться" там. Причем проект д.б., как минимум, на трех языках (для начала). Дабы в дискуссии могли принять участие и упомянутый Вами Майкл А.Стелзнер и Антон Попов.(А согласитесь, ситуация выглядит фантастично, потому, как им не с кем и не о чем тут говорить, нет у нас Крайновых и Павлин).
Мы, со своею "рідною мовою" никому не интересны, даже космополитичному Google

2009-01-24 01:12

Катя Холодило
PR-manager, SEVEN Communications

Денис С.:

Звісно очікую приріст таких "просвітленних", але повальної моди (як у буржунєтє) нам не світить. Та й взагалі якось трішки смішно слухати про веб 2.0, коли клієнт частіш за все тільки до першої версії доріс. :)
.

Денисе, все правильно. Мені здається, що наша участь має проявлятися ще й у такому собі "євангелізмі" чи "пропаганді", популяризації, можна назвати це як завгодно... І головне, користь буде усім :)

2009-01-26 12:16

Sergii Danylenko
Більше про мене в блозі http://danylenko.com

Зі всього, що читав на дану тему, найбільше сподобалась ця інформація http://hem-social-media.blogspot.com/2008/12/peter-kim-collected-social-media.ht (...)

Думаю, що 2009 рік стане в Уанеті роком Інтернет-прагматизму з акцентами інформаційних кампаній на продажі, а не на імідж чи просто креатив.

"Modern markets are driven by content" - не пам'ятаю, хто сказав. Це означає, що інструменти соціальних медіа у першу чергу будуть використовуватись для активізації продажів. Наприклад, Інтернет-магазини даватимуть можливість реєструватись, коментувати, рейтингувати, рекомендувати - так продається краще, ніж коли просто вішаєш прайс і контактний номер телефону.

Одним словом, тема року 2009 - "Як соціальні медіа здатні вплинути напряму на продажі?".

2009-01-26 12:18

Олександр (Алекс) Рябцев
блоґер, Стартапи в Україні

власне 2009 рік стане роком продовження інтернет зростання УАнету.
звичайно нам не варто очікувати буму, який подвоїть прибутки порівняно з минулим роком, але тенденція до зростання має зберігтися.
погоджуся з думкою Сергія, що цей рік має стати роком прагматизму (власне, початок року та спілкування з клієнтами це доводить на 100%). клієнтам потрібен не імідж, а вимірювані результати, якщо не ROI в чистому вигляді.
"соціальність" стане загальним трендом - сайти, які будуть не достатньо відкриті до спілкування з користувачами відмиратимуть повільно. самі користувачі стануть ще вибагливішими.
з'являтимуться соціальні платформи (e.g. id.ua/klub.ua), які будуть активно використовуватися новими та існуючими бізнесами для оптимізації витрат на комунікації з користувачами.
власне, особисто я покладаю великі надії на соціальні інструменти при просуванні власних проектів у 2009 році.

2009-01-26 12:31

Роман Рыбальченко
Интернет-маркетолог

Саша, согласен будут больше измерять эффективность рекламы, но до ROI ещё далеко. Да и не каждое агентство возьмётся за клиента, который захочет «мерять» рекламную кампанию.

Что касается прогнозов, то я думаю, что в 2009 мы услышим о запуске пары социальных сетей, и надеюсь, увидим хотя бы одну интересную.

Профессиональный блог об интернет-маркетинге на Украине — http://roma.net.ua

2009-01-26 14:35

Bogdan Logvynenko
головний редактор, Sumno.com

я абсолютно не згоден з тим, що в україні блоґосфера й соціалізація якось повільніше росте чи відстає на десяток років.
по-перше, десяток років тому в блоґах в усьому світі не було стільки людей, як в україні зараз, по-друге, тут дуже повільно ростуть саме Українські сервіси. і це печально. україна входить до чужого інформаційного й соціального поля:)
а реклама в блоґах дійсно поки що практично не росте.
думаю, що це пов`язано частково і з тим, що більшість блоґерів тримають свої сторінки десь в лі-ру, лж ітд:)

2009-01-26 18:31

Александр Сторожук
Маркетер & Блоггер, B2Blogger.com

Bogdan L.:
а реклама в блоґах дійсно поки що практично не росте.
думаю, що це пов`язано частково і з тим, що більшість блоґерів тримають свої сторінки десь в лі-ру, лж ітд:)

Хватит пальцев одной руки, чтобы посчитать украинские блоги с интересной рекламодателю аудиторией. 98% корнями украинских блогов имеют достаточно размытую аудиторию: как по количеству подписчиков (от 50 до 2000 человек), по географии (страны CIS & CEE) так и по демографическим параметрам. Тем не менее, потенциал блогосферы имеет значение, если есть идея-вирус. На тему того, сколько можно заработать с помощью блога - http://ace.kiev.ua/online-money-making/

Что касается тенденций в социальных медиа 2009:
1) прирост аудитории во всех социальных сетях. Это будет обусловлено скоростью проникновения интернета в массы. Кстати, повсеместное наличие wifi / 3g / cdma сетей тому на руку.
2) продвижение в социальных медиа будет продаваться в одном комплексном "пакете" по продвижению в интернете. Это обусловлено перетоком рекламных бюджетов в интернет и желанием руководителей (беру пример с промышленников) заказывать всё у одного поставщика услуг: будь-то управление контекстной рекламой, покупка ссылок и поисковое продвижение, блоггинг и присутствие в профильных сообществах.
3) появление более "инструментальных" сервисов, не столько направленных на обслуживание бизнес-коммуникаций, сколько на рабочие процессы. Возможно это даже не к медиа-среде относится.

Как-то так я вижу наступивший год.

Маркетер & Блоггер, B2Blogger.com

2009-01-26 20:03

Артур Оруджалиев
Главный редактор ITC.UA, Блоггер, Интернет-маркето...

Катя, тенденции этого года я вижу по себе.

Время понтов закончилось. Блог ради блога уже не делают, ими занимаются лишь те, кто точно может получить от этого какой-то эффект, никакого имиджа в том, что "компания запустила блог" не было и нет. В том году этого не понимали, было много времени и денег, сейчас нет ни первого ни второго - и нет и множества новых блогов. Они и не нужны. Те кто хочет, видит перед собой цель и перспективы - сделает все и сейчас.

Относительно перспективности украинских блогов с точки зрения места для продажи рекламы - они ни чем не отличаются от любых других проектов. Если привлечь туда подходящую аудиторию все этол можно продать. Сейчас, конечно, не лучшее время, но все изменится.

Что касается других социальных медиа в украине - все зависит исключительно от желания инвесторов. Такие проекты в большинстве свое убыточны, они будут жить столько - сколько их будут финансировать.

2009-01-27 14:43

Спостерігати за обговоренням | Показати список спостережуваних тем
Перейти до сторінки: « < 1 > »

Щоб мати можливість додати коментар, Вам необхідно залогуватися.

Якщо Ви ще не зареєстровані у сервісі, можете зробити це тут.